Strona główna O nas Oferta dla grup Kuchnia
Tatarska
Oferta
Turystyczna
Galeria Szlak
Tatarski
Linki Kontakt
 


 

Od wieków tradycyjna kuchnia Tatarów, także tych Polskich opierała się na prostych i łatwo dostępnych produktach. Najważniejszym i ulubionym pokarmem Tatarów od wieków pozostaje mięso . Tatarzy jako wyznawcy islamu nie jedzą wieprzowiny. Kuchnia obfituje w jagnięcinę, baraninę, wołowinę, cielęcinę, drób oraz gęsinę. Mięso było i jest tradycyjną potrawą i wykorzystywano je na różne sposoby - gotowano, pieczono, smażono i suszono. Podstawę diety Tatarów stanowił również nabiał – mleko, świeże i suszone sery, masło oraz kożuchy z mleka. Praktykowano przyrządzanie wyrobów mlecznych  z mleka krowiego, koziego, owczego i kobylego. Trzecim ważnym składnikiem diety tatarskiej jest mąka. Potrawy mączne były bardzo różnorodne. Przygotowywano je na parze, gotowano, smażono. Szeroko rozpowszechnione są pierogi, nadziewane mięsem, ziemniakami, ryżem, serem. Potrawy mięsne często zawierają także element mączny – makarony domowe, placki, podpłomyki, naleśniki smażone, bądź gotowane pierogi, czy smażone ciastka. Rozpowszechniona była także gotowana kasza gryczana, która do Polski trafiła w XIII wieku, dzięki Tatarom. Stąd też często używanym określeniem jest „Tatarka”. Ponadto w kuchni tatarskiej wiele jest potraw jednogarnkowych – łatwych w przyrządzeniu, a przy tym niewymagających wielu naczyń, których brak było na stepach. Ze względu na tryb życia Tatarów dostępność warzyw była niewielka, przez co w tradycyjnej kuchni wykorzystuje się przede wszystkim: cebulę, ziemniaki, marchewkę oraz kapustę. Kuchnia tatarska nie obfituje również w przyprawy – wykorzystuje się dwie podstawowe - pieprz i sól.

 

Najważniejsze potrawy tradycyjnej kuchni Tatarów Polskich kultywowane w Kruszynianach to :

1. Kołduny tatarskie - małe pierogi nadziane wołowiną lub baraniną. Kołduny to potrawa bajramowa (świąteczna) , jest to także potrawa narodowa Tatarów polskich, którą sprowadzili nasi przodkowie na dwory polskie oraz litewskie. Kołduny tatarskie zawsze podaje się oddzielnie z rosołem.

2. Kartoflaniki -  Pierogi gotowane, bezmięsne. Potrawa spożywana na codzień. Farsz składa się z ziemniaków, jajka, cebuli. Kartoflaniki zawsze podaje się z roztopionym masłem, które wlewa się do środka pierożka.

3. Banash -  to pierogi gotowane na parze, których nadzienie składa się z jagnięciny i warzyw. Potrawa podawana na ważne uroczystości rodzinne.

4. Pierkaczewnik - Listkowane ciasto makaronowe z mięsem, serem lub jabłkami. w 2008 roku zarejestrowany przez panią Dżennetę Bogdanowicz w Unii Europejskiej jako potrawa unijna z oznaczeniem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Nazwa i produkt są chronione znakiem unijnym .  Pierekaczewnik przygotowywany był przez Tatarów w czasie bajramów (świąt religijnych.

5. Bielusz -  rodzaj dużego pieroga z ciasta drożdżowego. Przygotowywany był przez wszystkich Tatarów ,ale przede wszystkim Tatarów z Kruszynian. Tradycyjny farsz to gęsina i dynia, przez co jest to potrawa sezonowa, przygotowywana jesienią i wczesną zimą.

6. Kryszonka - jedna z najstarszych potraw, która podawana jest w domach tatarskich. Danie jednogarnkowe, pamiętające czasy życia Tatarów na stepach. Dawniej przygotowywana na ognisku, a teraz w piecu. Główne składniki to mięso oraz warzywa. Potrawa bardzo treściwa i tłusta, miała na celu dostarczenie dużej ilości energii.

7. Tatarska babka ziemniaczana - charakterystyczna dla Tatarów z Kruszynian, bardzo syta i tłusta potrawa podawana z mięsem wołowym lub baranim.

8. Manty na słodko - pierogi z farszem z białego sera.  Przygotowywane na parze. Podawane z jogurtem i sosem owocowym.  Manty to potrawa wywodząca się z kuchni wielu ludów azjatyckich , w tym Tatarów.

9. Manty na ostro - pierogi z farszem z białego sera.  Przygotowywane na parze. Podawane z masłem (farsz serowy) . Ogólnie manty to potrawa wywodząca się z domów wielu ludów azjatyckich , w tym Tatarów.

10. Katłama -  jest to rolada tatarska, która kiedyś podawana była na stołach większości ludów środkowej Azji. Nadzienie mięsne - wołowe lub baranie.

11. Pilaw - rodzaj kociołka, którego głównym składnikiem jest przyprawiony ryż oraz mięso. Pilaw, inaczej płow przygotowywano zazwyczaj na obiad lub kolację. Pilaw był potrawą charakterystyczną dla ludów Azji środkowej.

12. Czebureki - przygotowywane przez wszystkich Tatarów pierogi z farszem mięsnymlub warzywnym. Czebureki smażone są na głębokim tłuszczu - łoju wołowym. Potrawa przygotowywana przez Tatarów z Kruszynian, "przywędrowała" około 200 lat temu z Krymu.

13. Shavla - tatarska potrawa podobna do gulaszu. Kawałki mięsa cielęcego podawane z warzywami sezonowymi i kaszą gryczaną "tatarką". Potrawa całoroczna.

Warto wiedzieć, że ...

wymienione wyżej potrawy nie są stałym elementem naszego menu, a wraz z upływem dnia, dostępność niektórych z nich może być ograniczona

tel:
kom:
e-mail:
+48 (85) 749 40 52
+48 606 603 760
dzenneta@wp.pl
Copyright © 2013 www.kruszyniany.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone! Kopiowanie zabronione! Projekt graficzny i wykonanie: INCOGNITOR